Monday, August 12, 2024

Talep ise bitcoinin kullanım alanlarının artması, yatırımcılar ve hükümetler tarafından genel kabul görmesi ile ilgilidir

Canlı Bitcoin fiyat takibi alım satım işlemleri için yatırımcıların radarında bulunuyor. Alım satım işlemleri öncesinde bitcoin yorum ve analizlerini takip etmek de işinizi kolaylaştıracaktır. Kripto yatırımcıları, Trump'ın konuşma sırasında bu söylemi sürdürüp sürdürmeyeceğini ve ABD kripto endüstrisinde daha fazla düzenleyici netlik için planlar sunup sunmayacağını görmek için konuşmayı yakından takip edecek. Ancak bunlarýn kripto varlýk platformlarý tarafýndan satýþý %0,2 oranýnda BSMV'ye tabi olur. Bununla birlikte kripto varlýk platformlarýnýn SPK tarafýndan regüle edilmesine baðlý olarak, menkul kýymet alým satýmýna aracýlýk eden kurumlarla paralellik saðlamak için, 6802 sayýlý yasada deðiþiklik yapýlarak kripto varlýk platformlarý da banker olarak belirlenebilir.  sýnýrlýdýr. BSMV, 6802 Sayýlý Kanunda düzenlenmiþ olup þu ana kadar mezkur kanunda kripto para platformlarý ile ilgili bir düzenleme bulunmadýðýndan, platformlarýn aracýlýk komisyonu için KDVK md.17/4-e'de yer verilen KDV istisnasý uygulama alaný bulamamaktadýr. Kripto varlýklarýn yukarýda yer verilen haklarla neredeyse hiçbir benzerliði bulunmamaktadýr. Kripto varlýklarýn kripto varlýklarla deðiþime konu edilmesi halinde ise bu iþlemler daha da karmaþýklaþacaktýr. Aþaðýda bu konu daha detaylý incelenmiþtir. Bu konu, iþbu özel sayýdaki"NFT Uygulamalarý ve Vergilendirilmesi" adlý makalede detaylý olarak incelenmiþtir. OECD, kripto varlýklardan elde edilen gelirlerin kavranabilmesi için kripto varlýklar yönünden ülkeler arasý bilgi deðiþimine yönelik çalýþmalar yürütmekte olup, bu konuya iliþkin daha detaylý bilgiye, iþbu özel sayýnýn "Kripto Varlýklarýn Vergilendirilmesi Alanýndaki Uluslararasý Çalýþmalar - OECD Bilgi Deðiþimi" adlý makalesinde yer verilmiþtir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Ayrýca, kiracýnýn; GVK'na göre basit usulde vergilendirilenler, banka ve sigorta þirketleri gibi faaliyetleri KDV'den istisna olan iþletmeler, sadece KDV'ye tabi iþlemlerinin bulunduðu dönemlerde KDV mükellefiyeti tesis ettirerek beyanname vermeleri uygun görülenler ve 5018 sayýlý Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluþlar olmasý hallerinde de KDV kiracýlar tarafýndan tevkifata tabi tutulacaktýr. Yatýrýmcýlarýn, Türkiye'deki borsalarý kullanmadan bu varlýklar üzerinde tasarruf edebileceði pek çok çeþitli yöntemin bulunduðu dikkate alýndýðýnda, bu varlýklar Türkiye'ye getirilse bile Türkiye'deki platformlara getirilmeyeceðinden yine vergileme açýsýndan istenen amaca ulaþýlamayacaktýr.

Çoðu zaman iþlemlerin kimlerle yapýldýðý teknik olarak bilinememekte, bu durum ise iþlemin GVK, KVK veya KDV tevkifatý açýsýndan durumunun belirsiz olmasýna yol açmaktadýr. Kripto paralarýn doðasý gereði, dünyada vergilendirilmezken, ülkemizde KDV'ye tabi tutulmasý, ülkemizde iþlem gören kripto varlýk fiyatlarýnýn KDV oraný kadar pahalanmasýna yol açacaktýr. Zira, kripto varlýklar internet üzerinden dünya ile entegre þekilde 365 gün 24 saat iþlem görmekte, Bitcoin Borsası varlýklar saniyeler içerisinde farklý borsalara veya merkeziyetsiz finans uygulamalarýna kaydýrýlabilmektedir. Merkeziyetsiz finans olarak adlandýrýlan finansal uygulamalar blokzincir teknolojisinin geliþimine baðlý olarak yaygýnlaþmaktadýr. Finans ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Nitekim menkul kýymet vergilemesinde de buna benzer sorunlar çýkabileceði öngörülerek, GVK Geçici 67'nci madde uygulamasý ile ilgili tebliðlerde çeþitli mekanizmalar öngörülmüþtür. Bu yaklaþým altýnda, kiraya verenin KDV mükellefiyeti bulunmayan kiþi ve kuruluþlar da olabileceði göz önüne alýnarak sorumluluk uygulamasý getirilmiþtir. Söz konusu sorumluluk, kiraya verenin baþka faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetinin bulunmamasý ve kiracýnýn KDV mükellefi olmasý þartlarýnýn birlikte var olmasý halinde ortaya çýkmaktadýr. Bunlarýn, BTC USDT nitelik itibariyle yýpranmaya ve aþýnmaya tabi olmamasý nedeniyle amortismana tabi olmadýðý açýktýr. Tüm bu nedenlerden dolayý kripto varlýk vergilemesinde stopaj usulünün etkin bir þekilde uygulanmasýnýn en azýndan þimdilik mümkün olmadýðý deðerlendirilmektedir. Bununla birlikte, kripto varlýklarýn doðasýnda bulunan merkeziyetsiz olma özelliði ve bunlarýn denetim ve takibinde yer alan imkansýzlýklar nedeniyle aðýr bir kripto varlýk vergilemesinin uygulanabilir olmadýðý da deðerlendirilmektedir. Bu bölümde ise kripto varlýk kazançlarýnýn nasýl vergilendirilebileceði konusundaki görüþlerimize yer verilmektedir. Örneðin, "piyasa deðeri 300 bin bitcoin ve üzerinde olan, deðeri yabancý paralara endekslenmemiþ kripto paralar" gibi bir taným benimsenebilir. Kiþi kendi cüzdanýna çekiyorsa zaten bu iþlem vergiyi doðuran olay sayýlmayacaðýndan, kripto varlýðýn þahsi cüzdana aktarýldýðý tarihteki deðeri biliniyor olsa bile vergileme yapýlmasý mümkün deðildir. Tanýmlama konusunda piyasa deðeri (market capitalization) bir kriter olarak kullanýlabilir. 2018'in ilk yarısında, Moskova topraklarındaki Unified State Real Estate Register (USRER) verilerinin güvenilirliğini izlemek için engelleme teknolojisinin kullanımı konusunda bir deney yapılacaktır.

Aşk dolandırıcılığı: FBI, çevrimiçi flört dolandırıcılığı eğilimi konusunda uyarıda bulundu. Bu para piyasasında çeşitli faktörler, fiyatlar üzerinde etkili olabilir. Anahtar hırsızlığı: Kripto cüzdanları ve borsaları, sahiplerinin coinlerine erişmek için anahtar kullanmalarını gerektirir ve siber suçlular bu anahtarları çalmayı başarırsa, kripto para birimi saldırılarını kolayca gerçekleştirebilirler. Büyük hacimlerdeki kripto varlýk iþlemleri ise genellikle tezgah üstü piyasada, brokerler aracýlýðýyla gerçekleþtirilmektedir. Kripto varlýklarla ilgili deðiþ tokuþ iþlemleri genellikle borsalarda gerçekleþtirilmektedir. Dolayýsýyla her ne kadar TCMB yönetmeliðinde gayri maddi varlýk tanýmýna yer verilmiþ olsa da TCMB, kendi alanýna giren iþlemleri düzenlemek maksadýyla bu ifadeye yer vermiþ olup TCMB yönetmeliðindeki bu ifade, kripto varlýklarý GVK md.70/2-5'te yer alan haklar içinde sýnýflandýrmaya gerekçe teþkil edemez. Gayri maddi haklardan elde edilen kazançlar GVK md.70 ve Mükerrer 80'inci maddede yer alan hükümlere göre vergilendirilmektedir. Bununla birlikte, GVK Geçici 67 uygulamasýndaki boþluklarý kapatmak amaçlý yukarýdaki mekanizmalarýn, kripto varlýk iþlemlerinde etkin bir þekilde uygulanmasý çok mümkün gözükmemektedir. Bununla birlikte ana coinler bunlarla sýnýrlý deðildir. •      Stable Coinler (USDT) : Bunlar ise döviz gibi deðerlendirilerek vergilendirilebilir. •      Ana Coinler: Bunlar kaydi altýn gibi deðerlendirilerek vergilendirilebilir. Bu durumda, altcoinlerin elden çýkarýlmasýndan elde edilen kazançlar deðer artýþ kazancý olarak vergilendirilebilir. Ancak bu tokenlarýn da genellikle yatýrým amaçlý olarak iktisap edildiði göz önüne alýndýðýnda bunlarýn elden çýkarýlmasýndan elde edilen gelirlerin deðer artýþ kazancý olarak vergilendirilmesi daha uygun olacaktýr. Bir eş daha yüksek puanlı bir versiyon aldığında (genellikle tek bir yeni blok eklenmiş olan eski versiyon) kendi veri tabanlarını genişletir veya üzerine yazar ve geliştirmeyi eşlerine tekrar iletir. Erişim sınırlaması, kripto hesaptan gerçekleştirilen işlemlerin geri alınamaması, hesabın kaybolma riskleri, veri kaybı yaşaması; virüs ve benzeri saldırılara maruz kalma ihtimali bu paranın diğer dezavantajlı yönleridir. Bunlar, kripto para özelliði gösterse de spekülatif özelliklerinin aðýr basmasý nedeniyle, bunlarýn menkul kýymet benzeri bir vergileme rejimine tabi tutulmasý makul bir yaklaþým olabilir.

Söz konusu faizlerin (veya faiz benzeri getirilerin) yurtdýþýnda mukim kiþi ve kuruluþlara da ödenebileceði dikkate alýndýðýnda bu ödemeler üzerinden kurumlar vergisi stopajý / KDV tevkifatý yapýlýp yapýlmayacaðý gibi konularýn tartýþma yaratma potansiyeli yüksektir. Nabiullina, uluslararası ödemeler konusunun devlet ve iş dünyası için önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak, "İş dünyası bir çıkış yolu buluyor, ancak vadeler uzarken, maliyetler artıyor. Birleşik Krallık, 2020'de kripto varlıklarının mülk olduğunu doğrulamış olsa da, kripto para birimi hakkında herhangi bir kanun ve düzenlemeleri yoktur. Bu bölümde, kripto varlýklarýn vergilendirilmesine iliþkin çeþitli alternatiflere iliþkin düþüncelerimize yer verilmiþtir. Bunlarýn ayrý bir bent olarak dikkate alýnmasý ve sonrasýnda GVK md.94'te bu bende yer verilmemesi halinde ise stopajýn dýþýnda kalabilecektir. Alt coinler, kýymetli madenler ve dövize benzeyen kripto varlýklar dýþýnda kalan ve spekülatif amaçlý olarak elde tutulan varlýklardýr. Rusya'da parlamentonun alt kanadı Duma, kripto para madenciliğini yasal hale getiren yasayı kabul etti. Bu nedenle, kripto varlýklarla ilgili iþlemlerin söz konusu düzenlemeler çerçevesinde tevkifata tabi tutulmamasý önerilmektedir. Söz konusu baþlýk altýnda, kripto varlýklarýn gayri maddi hak sayýlmasý, stopaj yoluyla vergilendirme ve iþlem vergisi gibi konular incelenmiþtir. Dünyada kripto varlýklarýn gayri maddi hak olarak deðerlendirilmesi yönündeki eðilim ve TCMB'nin de bu eðilime paralel tanýmý, akýllara vergi sisteminin bu eðilime uygun olarak düzenlenmesi halinde vergilemenin nasýl yapýlacaðý sorusunu getirmektedir. Bu iþlemlerin BSMV'ye tabi tutulabilmesi için, platformlarýn alým satýmýna aracýlýk ettiði kripto varlýk satýþlarýnýn vergiye tabi olduðu yönünde bir düzenlemenin 6802 sayýlý Kanuna eklenmesi gerekecektir. Bu durum tamamen düzenlemenin nasýl yapýldýðýna göre deðiþecektir. 7 dolara kadar geriledi, piyasanın tersine hareket etmesini beklemem ama orta vadede sert bir düşüşün içinde, normalde akümülasyon bölgesine girmesini beklerim ama bu durum piyasa beklentimin dışında bir görünüm oluşturuyor. Bu bölgedeki satış baskısını kırabilirse, yükselişin 204 dolar seviyesindeki kritik direnç bölgesine kadar devam etmesi muhtemeldir.

Gelişmiş trade araçları sayesinde Piyasa, Kripto Para Borsası Limit veya Stop emirlerini kullanarak alış satış emri verebilirsiniz. Hafta sonu dahil 7/24 Bitcoin ve diğer kripto paralarla alış satış veya yatırma çekme işlemi yapmak mümkün. Kripto varlýklarýn iktisadi iþletmeye dahil olmasý halinde bunlarýn gayri maddi hak sayýlmasýnýn Vergi Usul Kanunu açýsýndan da deðerlendirilmesi gerekir. Ýktisadi iþletmeye dahil bulunmayan gayrimenkuller için KDVK md.17/4-d'de bir istisna tanýnmýþ olsa da, telif hakký, iþletme hakký gibi haklar ile motorlu araçlarýn kiraya verilmesi iþlemleri her hâlükârda KDV'ye tabidir. Zira GVK'nun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve haklarýn kiraya verilmesi KDVK md.1/3-f gereðince KDV'nin konusuna girmektedir. NFT'ler ise hem bünyesinde telif hakký da barýndýrabileceðinden, hem de dijital bir mal varlýðý (genellikle bilgisayar ortamýnda görüntülenen bir fotoðraf veya resim gibi) sahipliðini ifade ettiðinden bunlarýn vergilendirilmesinin daha deðiþik kurallara tabi olmasý zaruridir. Stable coin dendiðinde ise dünyaca kabul görmüþ, konvertibilitesi yüksek paralara (genellikle USD veya EUR) endekslenmiþ kripto paralar anlaþýlmalýdýr. Kripto varlýklarýn yurtdýþýndaki de-fi veya diðer platformlara aktarýlarak ödünç veya kaldýraçlý iþlemlerden gelir elde edilmesi halinde bu iþlemler de kavranamayacaktýr. Bu ekosistemde, banka, kredi ve sigorta kuruluþlarý gibi merkezi finansal aracýlara ihtiyaç duyulmamakta, borç alma verme iþlemleri merkeziyetsiz ödünç platformlarýnda gerçekleþmektedir. Bitcoinin bu işleyişini anlayabilmek için merkeziyetsiz oluşunu kavramak gerekiyor. Talep ise bitcoinin kullanım alanlarının artması, yatırımcılar ve hükümetler tarafından genel kabul görmesi ile ilgilidir. Bitcoinin gelecekte doların hakimiyetini sonlandıracağı söyleniyor. Ancak kişilerin gerçek hayattaki kimliklerini deşifre etmeden işlem yapmak istemelerinin geçerli bazı sebepleri de olabilir Bitcoin'in bir diğer özelliği de internet bağlantısı olan herkesin Bitcoin işlemi yapabilmesi Bitcoin işlemi yapabilmek için sadece ilgili yazılımı yüklemek yeterli, veya MTGox (mount goks) gibi bir şirketten bu hizmeti satın alıyorsunuz.

Hakkında daha fazla bilgi kontrol etmeye hazırsanız BTC/USDT web sitesini kontrol edin.

No comments:

Post a Comment

Она использует блокчейн для организации рыночной сети, где пользователи могут предлагать вычислительные мощности тем, кто в них нуждается

Bybit является одной из самых рекомендованных крипто и деривативных бирж, которая имеет множество функций, вроде трейдинга бессрочными фьюч...